Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine si, mai rar, glucide pure, substante chimice cu molecula mica (izocianati, anhidride sau formaldehida), precum si unele metale (de exemplu crom si nichel).

Alergenele sunt continute si/sau vehiculate de diversi factori din mediul extern:

factori fizici: caldura, frigul (crioalergene)
factori chimici: substante chimice, substante folosite in industria alimentara, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (capsuni, zmeura, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, par si scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.

Istorie

Cuvantul "gastroenterita" a fost mentionat pentru prima data in 1825. inainte de aceasta perioada aceasta a fost cunoscuta ca febra tifoida sau "holera morbus", printre altele, sau sub denumirea mai…
Continuare >
hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arterialã sistemicã este presiunea ridicatã a sangelui sub care acesta circulã prin artere. Aceastã presiune este definitã de douã valori: presiunea (tensiunea) sistolicã (maxima) si…
Continuare >
sani

20 de sfaturi pentru un…

Pentru a te putea bucura de un bust atragator, incearca sa respecti, in fiecare zi, sfaturile de mai jos: • Mentine o pozitie cat mai dreapta pe durata intregii zile; • Poarta un sutien comod, care nu…
Continuare >