Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine si, mai rar, glucide pure, substante chimice cu molecula mica (izocianati, anhidride sau formaldehida), precum si unele metale (de exemplu crom si nichel).

Alergenele sunt continute si/sau vehiculate de diversi factori din mediul extern:

factori fizici: caldura, frigul (crioalergene)
factori chimici: substante chimice, substante folosite in industria alimentara, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (capsuni, zmeura, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, par si scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.

Vaccinarea

Datorita eficacitatii si sigurantei, in 2009 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat ca vaccinul de rotavirus sa fie oferit copiilor pe intreg globul. Exista doua vaccine comerciale pentru…
Continuare >
bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu

O ciuperca (Candida) este principala cauza a cancerului – o noua teorie in lumea medicala14 Septembrie 2009 Cancerul este la ora actuala una dintre cele mai importante cauze care provoaca decesul. in…
Continuare >

Boala infectioasa

Boala infectioasa (boala contagioasa, boala comunicabila, boala transmisibila, boala infecto-contagioasa, boala molipsitoare), este cauzata de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau…
Continuare >