arahideSubstante active importante:
grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – pana la 30%), numeroase saruri minerale, vitaminele A, B1, B2, F, tanin.
intrebuintari:


Arahidele sunt deosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. De pilda, consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului și a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia
compușilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment
utilizat frecvent și cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala
fizica accentuata, in facilitarea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute și ca un factor de calmare și reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.
Naturiștii recomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub
aceasta forma calitatile lor nutritive, energetice și medicinale ramanand intacte.


Chelicer

Chelicerele (din greaca chele (χηλή) = ghiara; keras (κέρας) = corn) sunt prima pereche de apendice a arahnidelor și a altor artropode (subincrengatura chelicerate), in forma de pensa sau ghiara,…
Continuare >

Iarna pe ulita

George CosbucIarna pe ulita A-nceput de ieri sa cadaCate-un fulg, acum a stat,Norii s-au mai razbunatSpre apus, dar stau gramadaPeste sat. Nu e soare, dar e bine,si pe rau e numai fum.Vantu-i…
Continuare >

Medicina

Medicina (lat.: ars medicina = arta de a vindeca) este o ramura a stiintelor biologice care are ca scop pe de o parte studiul corpului omenesc si al functionarii lui, pe de alta parte - pe baza…
Continuare >