ardei iutePe langa valoarea sa alimentara indiscutabila, fructul ardeiului iute are și o valoare medicinala semnificativa. Pentru uz medicinal, din fructul de ardei se prepara pulbere, tinctura și chiar decoct.
Substante active importante:
vitamina C in cantitate foarte mare, enzime, precum și vitaminele A, B1, B2. Contine o substanta care-i da iuteala, numita capsicaina.
intrebuintari:


Folosit drept condiment, ardeiul iute a ajuns sa fie pretuit, de-a lungul timpului, și ca planta medicinala. Daca e folosit in cantitati moderate, ardeiul iute regularizeaza digestia. Consumat in cantitati mai mari, ardeiul iute creeaza disconfort, dar efectele purgative sunt insemnate. Se spune ca gargara cu decoct de ardei iute ajuta la intarirea, la tonifierea, la revigorarea corzilor vocale. Remarcabila e tinctura de ardei iute deoarece poate vindeca de etilism cronic (cate 10 – 30 de picaturi de tinctura puse intr-un ceai amar, care se ia in loc de alcool). Ardeiul iute poate fi folositor și in dureri reumatice, in afectiuni musculare – revigorand mușchii supuși efortului.
Ardeiul iute este, de asemenea, antiinflamator și antiseptic și se folosește și in bolile de plamani, ca expectorant.
De retinut: ardeiul iute poate vindeca de etilism și tot ardeiul iute e cel care poate
da o noua viata coardelor vocale.


Medicina in secolul al…

Numeroase descoperiri au condus la progrese importante in diagnosticul si tratamentul bolilor precum si in dezvoltarea interventiilor chirurgicale. in jurul anului 1819, in Franta, René Laennec (1781…
Continuare >

Casa Parinteasca

Grigore Vieru - Casa Parinteasca Ascultati-ma, surori, pe mine,Si voi, fratii mei, ce va sfaditi:E pacat, nu-i drept si nu e bineSa vinzi casa care te-a-ncalzit.Bani ne-ar trebui la fiecare,Toti avem…
Continuare >

Himen

Hymen (grecește ὑμήν "piele, pielita", latina hymen vaginae) denumește o membrana subtire care acopera partial deschiderea vaginala umana.
Continuare >