Ketorolac sau ketorolac trometamina este un medicament antiinflamator nesteroidian care face parte din grupa farmacoterapeutica antiinflamatorii și antireumatice nesteroidiene,derivati ai acidului acetic si substante inrudite,cod ATC M01AB15.in Romania este comercializat sub denumirea de Ketorol , comprimate filmate 10 mg sau fiole cu solutie injectabila i.m. 30 mg/ml.

Indicatii terapeutice
Este indicat in tratamentul pe termen scurt al durerilor acute, mai ales post-operatorii, de intensitate moderata pana la severa.

Doze și mod de administrare
Adulti și adolescenti cu varste peste 16 ani Doza uzuala recomandata este de 10 mg ketorolac trometamina la fiecare 4 sau 6 ore, in functie de necesitatti. Nu se recomanda depașirea unei doze de 40 mg pe zi. in cazul in care tratamentul constituie o continuare a tratamentului injectabil: - pacienti intre 16 – 64 ani, cu greutate corporala de minim 50 kg și cu functie renala normala – initial se administreaza 20 mg ketorolac trometamina, urmata de administrarea a cate 10 mg ketorolac trometamina de maxim 4 ori pe zi, la intervale de 4 pana la 6 ore; - pacienti cu greutate corporala mai mica de 50 kg, varstnici sau pacienti cu insuficienta renala - 10 mg de maxim 4 ori pe zi la interval de 4 pana la 6 ore. Durata totala a tratamentului (administrare parenterala urmata de administrare orala) nu trebuie sa depașeasca 5 zile. La pacientii la care s-a administrat ketorolac trometamina pe cale parenterala și s-a trecut la administrare orala, doza combinata zilnica de ketorolac nu trebuie sa depașeasca 90 mg la adulti (60 mg la varstnici, pacienti cu insuficienta renala sau cu greutate mai mica de 50 kg), doza orala nedepașind 40 mg pe zi Instituirea tratamentului oral trebuie efectuata cat mai repede posibil.. Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor.

Contraindicatii
Hipersensibilitate la ketorolac trometamina, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienti.

Ulcer gastro-duodenal acut, sangerari ale mucoasei gastrointestinale sau la pacienti care in antecedente au avut ulcer gastro-duodenal.

Hemoragii cerebrovasculare suspicionate/dovedite sau diateze hemoragice, inclusiv tulburari de coagulare.

Insuficienta renala moderata sau severa (creatinina serica ›160 micromol/l.

Insuficienta hepatocelulara severa.

Astm bronșic in antecedente.

Sindrom complet sau partial, manifestat prin polipoza nazala, edem angioneurotic sau bronhospasm.

Copii cu varste sub 16 ani.

Pacienti carora li se administreaza antiagregante plachetare anticoagulante, inclusiv doze mici de heparina (2500-5000 UI la 12 ore).

Hipovolemia.

Tratament concomitent cu alte AINS, oxpentifilina, probenecid, sau saruri de litiu.

Preoperator sasu intraoperator, deoarece crește riscul de sangerare prin inhibarea agregarii plachetare.

Insuficienta cardiaca severa.

Sarcina și alaptarea.

Interactiuni cu alte medicamente
Este contraindicata asocierea ketorolac trimetaminei cu alte AINS, oxpentifilina, probenecid și saruri de litiu.De asemenea, este contraindicata asocierea ketorolac trimetaminei cu antiagregante plachetare, anticoagulante orale și heparina.

Se impune prudenta in cazul asocierii cu urmatoarele medicamente:

Glucocorticoizi- risc de ulceratii și hemoragii digestive;

Trombolitice (alteplaza, streptokinaza) – risc hemoragic;

Metotrexat – crește toxicitatea hematologica;

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei – risc de insuficienta renala acuta;

Diuretice – scade efectul diuretic, risc de hiperpotasemie la diureticele antialdosteronice;

Antihipertensive – tendinta de retentie hidrosalina, este necesara monitorizarea tratamentului antihipertensiv;

Beta-blocante – scade efectul antihipertensiv;

Digoxina – crește concentratia plasmatica a acesteia și riscul efectelor toxice;

Ciclosporina, sarurile de aur, medicamente nefrotoxice – crește concentratia plasmatica a acestora și a efectelor nefrotoxice;

Zidovudina – risc crescut de toxicitate hematologica;

Medicamente care provoaca reactii de fotosensibilizare – apar efecte aditive de fotosensibilizare.

Reactii adverse
Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, epigastralgii, rareori ulceratii gastro-intestinale, sangerari digestive, tulburari gustative.

Tulburari ale sistemului imunitar: eruptii cutanate, prurit, eritem multiform, dermatita exfoliativa, sindrom Stevens - Johnson, necroliza toxica epidermica (rareori), astm, edem Quinque, șoc anafilactic (rareori).

Tulburari ale sistemului nervos: cefalee (frecvent), vertij, astenie, rareori somnolenta, insomnie, anxietate, tulburari de memorie, dezorientare, stare confuziva și alte tulburari psihice, convulsii, neuropatie periferica (parestezii).

Tulburari oculare: vedere incetoșata, diplopie.

Tulburari acustice și vestibulare : tulburari de auz (tinitus, foarte rar surditate)

Tulburari renale și ale cailor urinare: polachiurie, rareori proteniurie, valori crescute ale creatininei serice, sindrom nefrotic, nefrita interstitiala, insuficienta renala, oligurie, hematurie.

Tulburari hematologice și limfatice: leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, anemie feripriva sau hemolitica, deprimarea functiei hematopoietice medulare.

Tulburari metabolice și de nutritie : hiperglicemie, glicozurie și hiperkalemie.

Supradozaj
Simptomatologie Greata, varsaturi, gastralgii, hemoragie gastrointestinala, hipoprotrombinemie, insuficienta renala acuta, convulsii.

Tratament Se administreaza tratament simptomatic și de sustinere a functiilor vitale.

Farmacologie

Farmacologia (gr. farmakon = medicament, gr. logos = discurs - discursul despre medicamente) este stiinta care studiaza medicamentele din perspectiva definirii acestora ca substante utilizate pentru…
Continuare >
anorexie

Anorexia - foame fara…

Anorexia, una dintre cele mai TERIBILE boli psihice, isi terorizeaza victimele prin neputinta de a manca in plin belsug. O noua teorie ar putea da sperante celor condamnati la infometare. Cu mai bine…
Continuare >
orz

Miraculoasa reteta cu…

Va prezentam cea mai tare reteta de… suc natural, o reteta de suc care poate sa salveze, sa ajute in lupta contra bolii si sa dea satisfactie gusturilor atunci cand …va arde buza dupa o…
Continuare >