Medicina legala este o specialitate medicala care aplica principiile si metodologia stiintelor medicale la domeniul juridic, fiind o specialitate interdisciplinara, situata la granita intre stiintele biologice si cele social-juridice.

in interesul justitiei, medicina legala urmareste sa obiectiveze si sa evalueze, la solicitarea organelor de justitie sau a partilor implicate, aspectele medicale continute in spetele juridice cu privire la omul in viata sau cel decedat, oferind un suport probatoriu stiintific expertal, denumit probatiune biologica.

Carol cel Mare (742-814) a stabilit in Capitularies o serie de norme legislative privind importanta informatiei aduse de medici intr-un proces. Astfel, deznodamantul unui proces putea fi influentat de marturiile medicilor asupra plagilor, sinuciderii, violului, bestialitatii, infanticidului sau impotentei.

Domeniul de activitate
in ceea ce priveste domeniul de activitate, in mod schematic se poate vorbi de:

tanatologia medico-legala sau patologia medico-legala morfologica (morfologia medico-legala), care studiaza aspectele legate de moarte (felul mortii, cauzele mortii, semnele mortii etc.). Preocuparea esentiala a acestui sector medico-legal este centrata pe examinarea externa si interna a cadavrului;
clinica medico-legala sau patologia medico-legala clinica, are ca obiect de studiu persoana, adica omul viu, sau documentele medicale ce ii apartin acesteia, in scopul:
- probarii unor violente exercitate asupra sa, prin examinarea medico-legala traumatologica,
- stabilirii starii psihice, prin expertiza medico-legala psihiatrica,
- stabilirii posibilitatii executarii pedepsei privative de libertate, prin expertiza medico-legala pentru amanarea sau intreruperea executarii pedepsei pe motive medicale.
deontologia medicala este acea parte a medicinei legale care se ocupa cu indatoririle corpului medical, cu raporturile medicilor intre ei, fata de societate, justitie si fata de pacienti.
Medicina legala in Romania
Istoric
Primele elemente de medicina legala se regasesc in Legiuirile cuprinse in „Cartea Romaneasca de invatatura de la Pravilele imparatesti”, cunoscuta si ca Pravila lui Vasile Lupu, scrisa de Varlaam Motoc si tiparita la Iasi in 1646 sub obladuirea domnitorului Vasile Lupu, precum si in „indreptarea Legii”, cunoscuta si ca Pravila lui Matei Basarab, tiparita la Targoviste in 1652, din porunca domnitorului Matei Basarab.

in cele doua pravile se fac referiri la expertiza in cazuri de otravire, ranire, nebunie, deflorare, sodomie. Sunt indicati medicii care pot sa faca expertize, precum si modul cum acestea trebuie executate. Sunt enumerate o serie de infractiuni cum ar fi pruncuciderea, atentatele impotriva moravurilor, incestul, sodomia, violul, sugrumarea, ranirile si otravirile, care fac parte din preocuparile medicinei legale.

in anul 1865 a fost introdus „Codul Penal si de instructie Criminala”, in care se stabilea rolul medicului in cauzele cu caracter penal (moarte de cauza suspecta sau necunoscuta), obligand procurorul sa solicite participarea medicului la autopsie si redactarea raportului.

La 20 decembrie 1892, profesorul Mina Minovici a inaugurat „Morga orasului” Bucuresti, transformata in 1898 in „Institutul medico-legal”, care functioneaza si in prezent, sub titulatura Institutul de Medicina Legala din Bucuresti.

Situatia prezenta
in prezent, in Romania, activitatea de medicina legala se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr. 459/2001, modificata prin Legea nr. 271/2004, a Regulamentului de aplicare si a Normelor procedurale.
cancerul este o ciuperca 1

Cancerul este o ciuperca

Cancerul este o ciuperca si poate fi vindecatCifrele sunt de neinchipuit. Pe plan global, in jur de 8 milioane de oameni mor de cancer in fiecare an, numai in Statele Unite cifra este de peste…
Continuare >
bobornicul

Bobornic

Substante active importante:Un ulei volatil și glucozide. intrebuintari:Uleiul volatil de bobornic are efecte calmante și expectorante.Se spune ca extractul de frunze proaspete este un vechi remediu…
Continuare >
human body

Corpul tau iti trimite…

Sanatatea pielii tale, a degetelor, a parului, urechilor sau a gurii iti dau indicii asupra sanatatii nutritionale a corpului tau, in totalitatea. Ti-au aparut pete albe pe unghii?Sau poate ca ai…
Continuare >