Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine si, mai rar, glucide pure, substante chimice cu molecula mica (izocianati, anhidride sau formaldehida), precum si unele metale (de exemplu crom si nichel).

Alergenele sunt continute si/sau vehiculate de diversi factori din mediul extern:

factori fizici: caldura, frigul (crioalergene)
factori chimici: substante chimice, substante folosite in industria alimentara, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (capsuni, zmeura, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, par si scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.

Gastroenterita

Gastroenterita este o afectiune caracterizata prin inflamatia ("-itis") tractului gastrointestinal care implica atat stomacul ("gastro"-) cat si intestinul subtire ("entero"-), si care se manifesta…
Continuare >
arnica

Arnica

in practica terapeutica se folosesc florile (petalele).Specialiști recunoscuti in tratamente cu plante medicinale sustin ca putem gasi principii medicinale nu numai la flori, ci și la frunze și…
Continuare >
bananierul

Bananierul

Pentru nevoi medicinale se poate utiliza planta in intregime. in mod curent se folosesc lastarii, radacinile, florile și, bineinteles, fructele atat de cunoscute și de apreciate de toata lumea. Din…
Continuare >