Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine si, mai rar, glucide pure, substante chimice cu molecula mica (izocianati, anhidride sau formaldehida), precum si unele metale (de exemplu crom si nichel).

Alergenele sunt continute si/sau vehiculate de diversi factori din mediul extern:

factori fizici: caldura, frigul (crioalergene)
factori chimici: substante chimice, substante folosite in industria alimentara, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.
factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (capsuni, zmeura, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, par si scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri etc.

otet

Otetul opreste caderea…

Considerat unul dintre cele mai vechi condimente, otetul nu lipseste din “arsenalul” nici unei gospodine. in afara de a conserva legumele si de a da gust bun salatelor, lichidul are si puteri…
Continuare >
nuca

Nuca

Sanatate multa intr-un miez de nuca In medie, valoarea energetica a 100 de grame de miez de nuca este de 700 kcalorii. De asemenea, uleiul de nuca, folosit in tratamente externe, ajuta la regenerarea…
Continuare >
trei frati patati

Trei-frati-patati…

Trei-frati-patati, denumita stiintific Viola tricolor, este o planta care creste spontan prin fanetele de munte, dar si pe campuri, pe pajisti, in locuri virane si la margini de drum. In functie de…
Continuare >