colesterolStatisticile recente arata ca peste o treime dintre romani, chiar si tineri cu varsta sub 30 de ani, au probleme cu colesterolul marit. si cum de la alimentatie porneste tot, sa vedem ce alimente cresc colesterolul si care reusesc sa-i stabilizeze nivelul. Din informatiile primite de la unii specialisti in domeniu, cartile de sanatate citite si alte documentari poti afla in mare, ce alimente pot sa-ti creasca colesterolul si care sunt cele mai indicate spre consum atunci cand o persoana are hipercolesterolemie.


Lista cu alimentele pe care trebuie sa le eviti:


1. Laptele integral
2. Branza grasa (inclusiv cascaval, branza topita)
3. Untul
4. Smantana
4. Cremele: de branza, de unt
6. Mezelurile
7. Carnea grasa si organele
8. Popcornul
9. Dressing-urile pentru salate
10. Frisca
11. Chipsurile
12. Dulciurile din comert
13. Produsele de patiserie
14. Alimentele prajite
15. Ouale, in cantitati exagerate (nu mai multe de 2 pe saptamana).


Asadar, alege lactatele si carnurile cu mai putina grasime, produsele fainoase (paste, paine) preparate cu faina integrala, orezul brun, ouale fierte moi (nu prajite) si mancarurile preparate cu cat mai simplu, fara multa grasime, fara prajeli si arome artificiale gen vegeta, cuburi cu gust fel de fel. Daca vrei sa dai savoare mancarii alege verdeturile aromate in functie de gusturi.


Solutii care scad colesterolul:


- Ovazul (poti sa faci terci din fulgi de ovaz, de preferat cu apa sau lapte vegetal si aromat cu mere si scortisoara)
- Migdalele crude
- Nucile crude
- Semintele de dovleac crude
- Fisticul crud
- Alunele de padure crude
- Semintele de floarea soarelui crude
- Capsulele cu omega-3
- Ceaiul/tinctura de anghinare
- Pestele gras: ansoa, sardine, somon, hering, macrou care sunt bogati in acizi grasi omega-3
- Semintele de in pe care le poti adauga macinate sau intregi in salate, iaurt, supe, mancaruri
- Uleiul de masline extravirgin
- Merele
- Smochine, prunele uscate si stafidele
- Avocado
- Fasole, linte, naut, mazare, quinoa, amarant, hrisca
- Legumele cu frunze verzi
- Bananele
- Ciocolata neagra cu peste 70% cacao, dar in cantitati moderat


hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arterialã sistemicã este presiunea ridicatã a sangelui sub care acesta circulã prin artere. Aceastã presiune este definitã de douã valori: presiunea (tensiunea) sistolicã (maxima) si…
Continuare >
povestea tabloului

Povestea tabloului "…

MaINILE -CELEBRUL TABLOU AL LUI ALBRECHT DURER in secolul al XV-lea , intr-un oras micut locuia o familie care avea 18 copii. 18!Pentru a-si intretine familia tatal , bijutier de profesie era nevoit…
Continuare >

Factorul genetic

Implicarea genetica in bolile inflamatorii sistemice la copil, asa cum este si cazul artritei idiopatice juvenile, a fost demonstrata prin evidentierea diferitelor gene si rolul pe care il au acestea…
Continuare >